Parlamentul României va dezbate și va da în curând votul final pe un proiect de lege care să reglementeze tranzacțiile cu criptomonede.

Este vorba despre proiectul de lege al Guvernului pentru aprobarea Ordonanței de Urgență 111 din 2020, care extinde obligația de raportare la Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor la furnizorii de servicii privind tranzacțiile cu criptomonede.

,,Este un pas înainte spre reglementarea acestui sector. Este un moment semnificativ, care vine să ofere utilizatorilor un plus de siguranță’’, afirmă Cristi Călina, OneLife Romanian Blue Diamond.

,,Spre deosebire de alte monede digitale, OneCoin folosește un algoritm unic de criptare, iar blockchain-ul OneCoin stochează în siguranță toate documentele KYC, care se referă la recunoașterea clientului, stabilind astfel un nou standard în industrie, bazat pe transparență și încredere. Prin intermediul tehnologiei digitale, blockchain-ul înregistrează și verifică absolut toate tranzacțiile în secvențe coerente, neîntrerupte, care elimină, practic, orice tentativă de fraudă, duplicitate și falsificare. Altfel spus, în cadrul tranzacțiilor cu OneCoin, spre deosebire de alte monede digitale, există date exacte despre cei implicați în tranzacție, fiind evitată astfel, din start, orice posibilă fraudă’’, a mai declarat acesta.
OUG a intrat în vigoare în 2020, dar Senatul controlat de PSD a respins în 2020 legea de aprobare, transmite Economedia.ro.

Acum, noua majoritate parlamentară vrea să adopte legea de aprobare a ordonanței de urgență, care prevede că entitățile implicate în tranzacții cu criptomonede sunt obligate să identifice tranzacții suspecte și să le raporteze dacă pot pune probleme din perspectiva legislației pentru prevenirea spălării banilor, potrivit AvocatNet.

Proiectul legislativ mai așteaptă acum raportul final de la Comisia de buget și Comisia juridică, urmând să intre la vot final în plenul Camerei Deputaților. Ulterior, trebuie promulgată de președintele Iohannis pentru a intra în vigoare.

”Parlamentul României va adopta în curând transpunerea unei directive europene ce privește combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, iar noutatea pentru legislația românească este că pentru prima dată vom reglementa și tranzacțiile cu criptomonede. Facem acest lucru deoarece volumul tranzacțiilor cu criptomonede a crescut enorm în ultimii ani dar și pentru că valoarea totală a acestora la nivel global a depășit la un moment dat un trilion de dolari”, spune deputatul PNL Bogdan Huțucă, președintele Comisiei pentru buget, finanțe bănci din Camera Deputaților, citat de Digi24.

„În acest context, a apărut obligația de a autoriza și de a înregistra furnizori de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare (adică au o valoare fictivă) și a furnizorilor de portofele digitale. Din păcate monedele virtuale pot fi folosite cu scopul spălării banilor dar și în scopul finanțării unor operațiuni teroriste ce pot reprezenta o amenințare la adresa tuturor. De altfel, recentele atacuri teroriste au scos la lumină noi tendințe emergente, în special în ceea ce privește modul în care grupurile teroriste își finanțează și își desfășoară operațiunile”, a declarat Huțucă într-un comunicat de presă.

Lasa un review